Internet stvari (IoT)

Internet stvari (IoT) predstavlja mrežu fizičkih uređaja, vozila, kućanskih aparata i drugih objekata koji su opremljeni sa softverom, senzorima, konekcijama i mogućnošću razmene podataka preko interneta. Ova tehnologija omogućava objektima da se povežu, komuniciraju i razmenjuju podatke, čineći ih “pametnijim” i sposobnijim da obavljaju zadatke bez direktnog ljudskog angažmana.

IoT se primenjuje u različitim sferama, uključujući pametne kuće, zdravstvo, industriju, poljoprivredu, transport, energetiku i mnoge druge oblasti. U pametnim kućama, uređaji poput termostata, osvetljenja, kamera ili kućanskih aparata mogu biti povezani i upravljani putem pametnih telefona ili glasovnih asistenata.

U zdravstvu, IoT omogućava praćenje zdravstvenih parametara pacijenata putem nosivih uređaja ili senzora, što omogućava kontinuirano nadgledanje i pružanje brže reakcije u hitnim situacijama.

Industrijski IoT, poznat i kao IIoT, optimizuje proizvodnju kroz povezivanje različitih delova procesa proizvodnje, omogućavajući analizu podataka za poboljšanje efikasnosti i predviđanje otkaza mašina.

U poljoprivredi, IoT se koristi za praćenje vlažnosti zemljišta, nadzor useva i upravljanje navodnjavanjem, što omogućava bolje upravljanje resursima i povećava prinose.

Međutim, sa ovom ekspanzijom povezanih uređaja, dolazi i povećan fokus na sigurnost i zaštitu podataka. Jer, s obzirom da IoT uređaji kontinuirano prikupljaju i razmenjuju podatke, postoji rizik od hakerskih napada ili neovlašćenog pristupa ovim informacijama.

Razvoj IoT tehnologije je dinamičan, stalno se unapređuje kako bi se bolje iskoristili potencijali ovih mreža uređaja i omogućio još širi spektar primena u različitim oblastima.