Eternet LAN

Eternet (Ethernet) LAN ili žičana veza je kao protokol i najkorišćenija višemedijumska tehnologija lokalnih računarskih mreža, opisana velikim brojem IEEE 802.3 standarda. Tipovi brzine interneta, kao i brzina deljenja resursa u lokalnoj računarskoj mreži zavise od brzine fizičkog sloja (kablova, svičeva, rutera, itd.) i protokola putem kojeg su povezani. IEEE 802.3 standardi definišu tehnologije fizičkog i sloja veze referentnog OSI modela, a danas najviše upotrebljavamo tri:

  • Brzi eternet (engl. FastEthernet) ili 100Base-T je nastao kao napredna verzija standardnog eterneta 10Base-T
  • Gigabitni eternet (Gigabit Ethernet, 1000BASE-T) ima protok od 1000 Mb/s
  • 10 gigabitni eternet IEEE 802.3ae

Strukturno kabliranje i pravilno povezivanje svih radnih stanica u računarskoj mreži od presudnog je značaja za njeno pravilno funkcionisanje. Naša usluga obuhvata sve od projektovanja plana lokalne računarske mreže do izvođenja infrastrukturnih radova, strukturno kabliranje i podešavanja (inicijalno setovanje i zaštita) svih čvorova u lokalnoj računarskoj mreži.

Kategorija kabla kojim se vrši povezivanje u lokalnoj računarskoj mreži definiše njene performanse u mnogim aspektima. Za brže konekcije (10-gigabitni eternet i sl.) potrebne su vam specifične tehničke karakteristike prenosnika i samih priključnih interfejsa kako bi ostvarili prenos ovim brzinama. Brzi eternet, brzine 100 Mb/s moguće je izvesti putem Cat.5 (UTP) kabla, dok gigabitne mreže zahtevaju upotrebu kvalitetnijeg Cat.5E, Cat.6 i Cat.6E (UTP, STP…) kabla. Za 10-gigabitni vezu koristi se STP tvinaksijalni, UTP Cat.6A/7 ili optičko vlakno.

Kvalitet instalacije i otpornost trase UTP/STP kabla zavise i od stepena dodatne zaštite koja se primenjuje, u zavisnosti od tipa montaže (unutrašnja ili spoljna). Na vidljivim delovima trase, pri unutrašnjoj montaži, obavezna je upotreba kanalica, ukoliko trasiranje kabla drugačije nije moguće, ili upotreba bužir creva pri spoljašnjoj montaži.

Konsalting u vezi bilo kog dela lokalne računarske mreže je ključni i sastavni deo svih naših usluga, u cilju što kvalitetnijeg odabira komponenata za Vaš informacioni sistem, njegovo pravilno povezivanje i nesmetano funkcionisanje 24/7.